
سید محمد خاتمی البته، این موضع جدید را همزمان با "اعتراض به حق نامیدن آشوب های سال گذشته" اتخاذ کرد.
وی همانند اظهارات چندی پیش شیخ اصلاحات، ادعا کرد که اهداف او نزدیکانش با مسئولان جمهوری اسلامی "مشترک" است و در مسائل اصولی و کلی اختلافی به خصوص در دفاع از حق و حرمت مردم وجود ندارد.
مهدی کروبی هم اخیرا بدون اشاره به نقش مثلث آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی در فتنه اخیر، آشوب های سال گذشته را "یک اختلاف جناحی" نامید و گفت که "چه معترضین و چه مدافعان، همگی از مسوولین این نظام و انقلاب هستند."
در ادامه همین رویکرد، محمد خاتمی نیز ترجیح داد که انتقاداتی که درباره نقش او و دوستانش در "فتنه" و ناآرامی های سال گذشته بیان می شود را "نسبتهای ناروا" و "دروغ" بنامد که به گفته او "اصلا وجود ندارد."
سخنان آقای خاتمی در جمعی که نمایندگان ادوار مجلس نامیده شده اند، بیان شده و آن را روابط عمومی دفتر وی منتشر کرده است.
دلسوزی برای اسلام و انقلاب!
آقای خاتمی در این جلسه که از آشوب های سال گذشته و دخالت های آشکار کشورهای غربی در آن سخن نمی گفت، رسانه ملی را به "دروغ"، "تهمت" و "تخریب" متهم و عنوان کرد، برنامههایی که رسانه ملی پخش میکند یک طرفه میآیند و در غیبت افراد هر چه میخواهند میگویند.
رئیس بنیاد باران در بخش دیگری از سخنانش گفت که دلش برای "اسلام و انقلاب" میسوزد و معتقد است که برای حل مشکلات باید در چارچوب قانون و مصالح حرکت شود.
کروبی هم پیش از این گفته بود که دلش برای "امام، انقلاب و اسلام" می سوزد.
البته هیچ یک از آنان به رویکرد سال گذشته خود که در نهایت منجر به هتک حرمت امام راحل، روز عاشورا و طمع دشمنان برای منحرف کردن انقلاب اسلامی شد، اشاره ای نکردند.
مظلوم نمایی
آقای خاتمی در ادامه سخنانش انتقادات حامیان انقلاب اسلامی از او و دیگر سران اصلاحات را "تهاجم" نام نهاد و بدون اشاره به علل حمایت های ضد انقلاب و دشمنان انقلاب اسلامی و امام راحل از افراطیون اصلاحطلب، مدعی شد که او و دوستانش از دو جبهه داخلی و خارجی مورد تهاجم قرار می گیرند: "ما از دو جهت مورد تهاجم قرار میگیریم، یکی از جانب دستگاهها و امکانات تبلیغاتی که در اختیار جریانات خاص است و دیگر آنهایی که در خارج از کشورند و با اسلام و با امام و ایران میانهای ندارند و خوشحال میشوند که امام و نظام لطمه ببینند."
گرچه رئیس بنیاد باران از علت انتقادات داخلی و حمایت های بیگانگان از سران اصلاحات سخن نگفته است اما به اعتقاد فعالان سیاسی "بی اعتنایی به قانون و رای مردم"، "مدیریت ناآرامی ها"، "آماده کردن بستر حضور بیگانگان در امور داخلی کشور"، "هتک حرمت مقدسات" و "اتهام زنی به نظام و مسئولان ارشد آن" از جمله این علل است.
به قانون پایبندیم
با این حال آقای خاتمی در موضعی متفاوت گفته که اصلاحات موردنظر ما در "قانون اساسی" است: ما خواستار ایران سربلند، پیشرفته و البته محکوم به احکام اخلاقی و اسلامی و انسانی بوده و هستیم و روح اصلاحاتی که ما میگوییم همین بوده و معتقد بودهایم که این حرکتها هم باید در چارچوب قانون اساسی باشد."
نظارت لازم است، نهاد نظارت کننده هم معلوم است
اما رئیس بنیاد باران که به نظر می رسد سخنانش با روزهای اوج آشوب ها دچار تغییرات محتوایی شده است، بر نظارت بر انتخابات و لزوم وجود نهاد ناظر یا همان شورای نگهبان تاکبد کرده است: "نظارت لازم است، نهاد نظارت کننده هم معلوم است، ولی نظارت اولا باید برای دفاع از حقوق مردم در برابر کسانی باشد که ممکن است این حقوق را نادیده بگیرند و بخصوص در مقابل آنهایی باشد که قدرت دارند و میتوانند دخالت کنند به حقوق مردم لطمه بزنند و در اینجاست که ناظر باید مانع شود."
آقای خاتمی منظورش را از انتخابات آزاد نفی نظارت ندانست اما در عین حال از میثاق نامه ای سخن گفت که سال گذشته با بی مهری های زیادی از طرف او و دوستانش مواجه شده است. او گفت که این نظارت باید گونهای باشد که با روح قانون اساسی سازگار باشد!
رئیس بنیاد باران در ادامه تاکیداتش بر قانون اساسی که گفته شده "پروژه مشترک افراطیون اصلاح طلب برای انحراف افکارعمومی است"، اظهار داشت:« اگر کسانی پایبند به قانون اساسی که اساس نظم است باشند، نه تنها آزاد هستند که کار بکنند بلکه جامعه و حکومت موظف است از حقوق آنان دفاع کند و آنها را تشویق کند.»
البته او تلویحا از توقیف پراونه فعالیت احزاب تندرو سازمان مجاهدین و حزب مشارکت انتقاد کرد و بدون اشاره به همکاری آنان از بیگانگان و دریافت کمک مالی از آنان، گفت: بعضی از احزاب منتقد وضعیت، حکومت، مدیریت و برنامه ها هستند و همین امر باعث رشد جامعه و پیشرفت کشور خواهد شد.»
آقای خاتمی همچنین از حذف آنچه "یک جریان" نامید هم ابراز نگرانی و تلاش کرد که این موضوع را به معنی "وجود مشکل در کشور" تعبیر کند.
عملکرد ما موهبت الهی بود!
وی در این باره گفت: در فضای بسته، سخت و سنگین دلسوزانی که میخواهند در چارچوب قانون فعالیت کنند محدود میشوند و با محدود شدن آنها، دشمنان ایران و انقلاب تقویت خواهند شد.
آقای خاتمی در پایان برخلاف تاکیدات رهبر معظم انقلاب، نمایندگان مجلس، مسئولان و دانشگاهیان که رویکرد افراطیون اصلاح طلب در سال گذشته را "فتنه" نامیدند، مدعی شد که عملکرد او و سران اصلاحات "اعتراضهای به حق"، "انتقاد" و "موهبت الهی" است.
خاتمی و مرزبندی آرام با سران فتنه
فعالان سیاسی رویکرد کنونی آقای خاتمی و مواضع امروز وی را تلاشی برای ایجاد یک مرزبندی آرام با دیگر سران فتنه می دانند؛ موضوعی که به تصور خاتمی برای آینده وی مفیدتر است.
البته تاکیدات مکرر رئیس بنیاد باران بر "قانون اساسی" که همزمان با بی اعتنایی های او و همراهانش به این میثاق ملی صورت می گیرد، میان همه افراطیون اصلاح طلب مشترک است.